[Tour] Etappe van vandaag

Vandaag vindt de eerste etappe plaats in de Tour de France. De etappe brengt het peloton over Waalse wegen van Luik, waar gisteren de proloog verreden werd, naar Seraing. De lengte van de eerste rit bedraagt 198 kilometer.

Luik
Luik telt ruim 190.000 inwoners, waarmee het naar inwonertal de op drie na grootste gemeente in België is. Halverwege de 20e eeuw was Luik het centrum van de mijnbouw en staalindustrie, maar de economische problemen van later in de eeuw had zijn weerga op de stad en de omgeving.

Het wordt de elfde keer dat de Tour de France in Luik te vinden is. Het is daarmee nu samen met Brussel de stad met de meeste Tour-etappes buiten Frankrijk. De laatste keer was in 2004 toen een Zwitser enigszins verrassend de snelste bleek op vrijwel hetzelfde parcours als vandaag. Acht jaar later is Fabian Cancellara inmiddels vier keer wereldkampioen geworden en heeft hij enkele grote voorjaarsklassiekers gewonnen. 

Luik is verder natuurlijk bekend van Luik – Bastenaken – Luik, dat de oudste wielerklassieker is. De start vindt nog steeds plaats in Luik zelf, maar de finish is inmiddels verplaatst naar het naburige Ans.

Seraing
Seraing is een voorstad van Luik met ongeveer 63.000 inwoners. De stad is vooral bekend vanwege de Toespraak van Seraing. Op 1 oktober 1927 hield Koning Albert I van België in de fabrieken van de Britse industrieel John Cockerill in Seraing. De rede staat in België bekend als de start van de verdere ontwikkeling van wetenschappelijke instellingen in de jaren ’30.

Seraing heeft al een grote geschiedenis in de wielersport. Zowel de Tour, de Giro als de Vuelta deed de voorstad van Luik al eens aan. De Tour kwam in 1995 langs, toen met een individuele tijdrit de achtste etappe verreden werd. De tijdrit was nog maar eens een kolfje naar de hand van Miguel Indurain.

In 2006 was Seraing zelfs de startplaats van een grote ronde. In dat jaar begon de Giro d’Italia daar met een individuele tijdrit over 6,2 kilometer. De Vuelta ten slotte kwam dan wel nooit aan in Seraing, maar in 2009, toen de Vuelta van start ging in Assen, ging de vierde rit door Seraing op weg naar het naastgelegen Luik.

Etappebeschrijving 
De etappe loopt dwars door de Belgische Ardennen. Daardoor kent de rit een behoorlijk heuvelachtig karakter. Met in totaal vijf beklimmingen onderweg is er voor de renners die voor de bolletjestrui willen gaan al een eerste buit te behalen. De finish is op het laatste klimmetje van de dag, de Côte de Seraing. De laatste 2,4 kilometer van de etappe lopen op aan 4,7% gemiddeld. Daardoor is een volwaardige massasprint absoluut niet de verwachting, zeker niet door de lastige, eerder afgelegde kilometers. Wordt het een sprint van een uitgedunde groep of redt iemand het a la Phillipe Gilbert vorig jaar met een ultieme uitval?


Profiel
Profie
Profiel etappe 1 Tour de France 2012 (Bron: letour.fr)

Algemeen klassement na proloog

# Naam Ploeg Tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) RadioShack-Nissan-Trek 7.13
2 Bradley Wiggins (GBr) Team Sky + 0.07
3 Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step z.t.
4 Tejay van Garderen (VS) BMC + 0.10
5 Edvald Boasson Hagen (Noo) Team Sky + 0.11
6 Brett Lancaster (Aus) Orica-GreenEdge z.t.
7 Patrick Gretsch (Dui) Argos-Shimano + 0.12
8 Denis Menchov (Rus) Katusha + 0.13
9 Philippe Gilbert (Bel) BMC z.t.
10 Andriy Grivko (Oek) Astana + 0.15
24 Lieuwe Westra (Ned) Vacansoleil-DCM + 0.20


FOK!sport favorieten voor de etappe

***** Peter Sagan
**** Philippe Gilbert
*** Edvald Boasson Hagen
** Michael Albasini
* José Joaquin Rojas