Nederlandse volk wil Hiddink als bondscoach

Guus Hiddink is onder Nederlanders favoriet om Bert van Marwijk op te volgen als bondscoach van het Nederlands elftal. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van Maurice de Hond. Precies vijftig procent van de ondervraagden ziet de huidige coach van Anzhi Makhachkala graag komen, tegenover 34 procent die sceptisch is. De positie van bondscoach is vacant sinds Van Marwijk woensdag zijn ontslag indiende, als gevolg van het desastreus verlopen EK.

Hiddink wordt in de peiling gevolgd door Frank de Boer. De succestrainer van Ajax moet volgens 45 procent van het Nederlands volk de nieuwe keuzeheer worden. Toch is ook 33 procent tegen een overstap van Ajax naar Oranje.

Opvallend is de derde plaats van Foppe de Haan. De Fries wordt door 43 procent gezien als de ideale man om Oranje naar het WK 2014 in Brazilië te loodsen. Iets meer dan 35 procent juicht een mogelijke komst van De Haan niet toe. Ronald Koeman, Louis van Gaal en Frank Rijkaard volgen op respectievelijk de vierde, vijfde en zesde plek.

De enige buitenlandse coach in de peiling, Pep Guardiola, kan de Nederlanders niet bekoren. De trainer, die onlangs stopte bij Barcelona, is door 21 procent gewenst als nieuwe bondscoach. Niet minder dan 45 procent is tegen zijn komst.

Opvallend genoeg betreurt het grootste deel van het Nederlandse volk het vertrek van Van Marwijk. Iets minder dan vijftig procent vindt het jammer dat de coach is afgetreden. Van de ondervraagden vindt 43 procent Van Marwijks vertrek niet erg.