AEX boekt stevige winst na EU-top

De Amsterdamse beurs is de week in uitgelaten stemming geëindigd. De AEX won vrijdag liefst 3,4 procent op 307,31 punten en noteerde daarmee circa acht punten hoger dan de slotstand van vorige week.

Michael Jabroer van Mijnbroker meent dat de 'beren moegestreden zijn' en dat de AEX terug is in een opgaande trend. De index zit op korte termijn gevangen tussen de 299 en 311 punten, maar op de lange termijn ziet Jabroer ruimte richting de 350 punten.

Ondanks de sterke koersstijging van vandaag is er volgens Jabroer nog altijd geen sprake van een overbought situatie. Reden dat de expert van Mijnbroker dan ook rekening houdt met een 'hete zomer'.

Leiders van de eurolanden zijn tijdens de top in Brussel tegen de verwachting in akkoord gegaan met maatregelen om de rentekosten voor Italië en Spanje naar beneden te krijgen na een kniebuiging door de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

"De consensus was: er gaat niets gebeuren. Merkel had zich tot aan de knieën in gewapend beton gegoten en bewoog geen millimeter. Maar ze is toch in beweging gekomen", zei Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. Toch moeten de concessies van Duitse zijde niet worden overschat, meent hij. "Het zal wel duidelijk worden dat Duitsland meer heeft bedongen dan nu lijkt."

Grote twijfels zijn er evenwel of de Europese crisisfondsen wel groot genoeg zijn om de rentes in de bijna twee biljoen euro grote Italiaanse obligatiemarkt en de circa achthonderd miljard euro grote Spaanse obligatiemarkt naar beneden te krijgen.

Economen van Nomrua wijzen erop dat het EFSF nog maar zo'n 240 miljard euro over heeft en dat ook het vijfhonderd miljard euro grote ESM te klein is om genoeg obligaties te kopen. Ook ING-econoom Carsten Brzeski sprak zijn twijfels uit. "Als het doel is om de spanningen in de Italiaanse en Spaanse obligatiemarkt op een meer houdbare wijze te doen afnemen, dan hebben we meer toezeggingen nodig over de vuurkracht van het ESM."

In de AEX sloten alle fondsen hoger met uitzondering van Tomtom. De navigatiespecialist leverde 1,1 procent. Grootste stijgers in de AEX waren ING en Aperam met respectievelijk 9,3 en 7,8 procent. Ook elders in Europa waren het de financiële waarden die aan kop gingen.

De door Randstad aangekondigde reorganisatie zorgde niet voor schrik onder beleggers. Het aandeel won 4,3 procent, terwijl KBC Securities in de aankondiging aanleiding zag om het koopadvies op het fonds te verlagen naar accumulate met een zeven euro lager koersdoel op dertig euro.

De AMX (+3,1 procent) kende ook louter stijgers met als enige daler Logica, dat net als Tomtom 1,1 procent aan beurswaarde prijsgaf. In de midcap was Delta Lloyd met 7,7 procent de sterkste stijger, gevolgd door Binck met 6,3 procent.

Rond het sluiten van de markten in Europa noteert de Dow Jones Index 1,7 procent hoger op 12.821,34 punten. De breder samengestelde S&P500 Index dikt 1,9 procent aan en techbeurs Nasdaq wint zelfs 2,4 procent.