Rutte ontkent draai op eurotop

Premier Mark Rutte (VVD) vindt niet dat hij te veel concessies heeft gedaan tijdens de eurotop van donderdag. Dat zei hij vrijdag op een persconferentie in Brussel.

Rutte kreeg uit Den Haag verwijten akkoord te zijn gegaan met zaken waar hij eigenlijk tegen was. De premier wees er echter op dat er 'brede parlementaire steun' is voor de uitkomsten van de eurotop. Hij plaatste de Haagse kritiek in het kader van de lopende verkiezingscampagnes.

Rutte benadrukte dat er in Brussel ook veel voorstellen op tafel zijn gekomen die hij wel heeft kunnen tegenhouden. "Sommige landen wilden ook meteen eurobonds invoeren en de spaartegoeden vergemeenschappelijken", zei Rutte. "Dat zijn verschrikkelijke ideeën."

Rutte verdedigde de directe bankensteun aan Spanje door erop te wijzen dat op deze manier belangrijke beslissingen over die steun in handen komen van de Europese autoriteiten, in plaats van de Spaanse toezichthouders. De premier heeft er daardoor meer vertrouwen in dat de steun juist wordt besteed.


Rutte ontkent draai op eurotop (Foto: Novum)