Weer harde kritiek op Rutte

Regeringspartij CDA heeft opnieuw harde kritiek op premier Mark Rutte vanwege diens optreden op de EU-top. Rutte heeft zich laten overrompelen en onder druk van andere landen laten meeslepen in iets dat hij eerder deze week niet wilde, zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vrijdag op Radio 1. Ook CDA-Kamerlid Eddy van Hijum stelt dat Rutte een sprongetje maakt.

De euroleiders hebben besloten tot rechtstreekse steun aan banken, iets dat Rutte volgens Buma eerder niet wilde. Sterker nog, Rutte vertelde de Kamer in het debat afgelopen woensdag niks over deze mogelijkheid. "Dit komt nu als een verrassing uit deze top en waarschijnlijk is het voor Rutte een nog grotere verrassing", zei Buma.

"Onder druk wordt er veel vloeibaar", twittert ChristenUnie-leider Arie Slob. Volgens hem is sprake van een voorkeursbehandeling voor Spanje.

PVV-leider Geert Wilders stelt dat Rutte 'slaafs' op de knieën is gegaan voor de Italiaanse en Spaanse 'maffia'. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt het goed dat het bankenplan verder wordt uitgewerkt, maar vreest voor een 'schimmig ondemocratisch proces'. "Zonder fundamentele oplossingen blijven we met klein publiek geld de private kapitaalvlucht van zuid naar noord opvangen."

D66-leider Alexander Pechtold toonde zich op Radio 1 tevreden. Hij ziet de maatregel als een eerste stap naar een bankenunie. PvdA-leider Diederik Samsom stelt dat een groter dan verwachte stap naar een bankenunie is gezet. "Dat is goed voor de stabiliteit in de EU. Het zou Rutte sieren als hij dat gewoon erkent."

Europarlementariër Daniël van der Stoep wijst erop dat Rutte woensdag nog in de Kamer zei dat het heel slecht zou zijn als de Nederlandse belastingbetaler garant staat voor spaartegoeden bij kwestieuze banken in Spanje en Italië.

Volgens oud-PVV'er Van der Stoep is het noodfondsverdrag zodanig gewijzigd dat een nieuwe parlementaire behandeling nodig is. Rutte benadrukte donderdagochtend in Brussel tegenover de NOS dat directe steun aan banken pas mogelijk is als het Europese toezicht op banken rond is. Het is volgens hem winst dat dit toezicht nu wordt geregeld.