EU-leiders willen verdere integratie

De regeringsleiders op de top van de Europese Unie hebben vrijdagochtend in Brussel na lang onderhandelen overeenstemming bereikt over verdere Europese integratie en ondersteuning van in nood verkerende banken.

Duitsland verzwakte zijn harde eis van strenge hervormingen in ruil voor noodsteun enigszins, waarmee de kwakkeleconomieën Italië en Spanje een broodnodige overwinning behaalden die hun verontruste geldverstrekkers voor even tot bedaren kan brengen.

De beslissing om noodlijdende banken toch tegemoet te komen verlicht met name de zorgen van Spanje, dat onlangs meedeelde honderd miljard euro uit het noodfonds nodig te hebben om zijn bankensector overeind te houden. Europees president Herman van Rompuy noemde het een doorbraak dat de banken direct kunnen worden geholpen.

Als landen aantonen dat ze een verantwoord begrotingsbeleid voeren, hoeven zij niet meer te voldoen aan de zeer strenge voorwaarden die eerder gesteld werden aan het verstrekken van noodleningen - een sterke koerswijziging ten opzichte van eerder EU-beleid. Een erkenning van de moeite die landen als Italië zich betrachten om hun begrotingen op orde te krijgen, zei de Italiaanse premier Mario Monti, die op de maatregel had aangedrongen.

In het verlengde hiervan waren de leiders het er ook over eens dat er in de vorm van een controleorgaan strenger toezicht op Europese banken moet komen. Daarnaast gingen alle leiders van de 27 EU-lidstaten akkoord met nadere integratie richting een begrotingsunie en een politieke unie.

Frankrijk kreeg zijn deel met de toezegging 120 miljard euro te steken in maatregelen die de economische groei moeten stimuleren en voor meer banen moeten zorgen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei na de vergadering tevreden te zijn dat er 'goede beslissingen over groei' zijn genomen.

De Europese leiders bereikten dus overeenstemming over de 'vier bouwstenen' - economische unie, begrotingsunie, bankenunie en politieke unie - uit het plan van Van Rompuy die moeten leiden tot verdere Europese integratie. Pas in oktober zullen de details in een rapport worden uitgewerkt.

Dit rapport zal een 'specifieke en tijdgebonden routekaart zijn richting een echte economische en monetaire unie', zei de EU-president. "Het doel is van de euro een onomkeerbaar project te maken." Hij deed echter geen toezeggingen over de zogenoemde eurobonds, een Duitse eis die in de toekomst moet voorkomen dat individuele landen de risico's van de schuldenlast van bijvoorbeeld Griekenland op zich moeten nemen.

De zorg over de Europese schuldencrisis houdt wereldwijd investeerders in zijn greep. Aziatische aandelenmarkten sloegen dan ook een zucht van verlichting zodra het nieuws vanuit Brussel doordrong.


EU-leiders willen verdere integratie (Foto: Novum)