Songfestivalwinnares vaak in Lady Gaga-situaties

De Zweedse zangeres Loreen geeft haar optredens graag op torenhoge hakken. Dat gaat de songfestivalwinnares niet altijd even goed af. "Ik heb al heel veel Lady Gaga- of Bridget Jones-momenten op het podium gehad", verzucht ze voor de camera van Novum Nieuws. "Dat geloof je niet."

De 28-jarige Loreen maakt zich niet druk om eventuele valpartijen. "Als ik val, dan val ik", relativeert ze. De zangeres oefent wel met haar 'killerheels' aan. "En ik doe geen choreografie, ik spring maar wat rond." De twintiger bestormt momenteel de hitlijsten met het nummer Euphoria waarmee ze ook het festival won.

Meedoen aan de Europese liedjeswedstrijd is nooit een ambitie geweest van de eigenzinnige zangeres. "Ik wist niet veel over het Eurovisie Songfestival en het interesseert me ook weinig", vertelt de zangeres. "Ik sta op het podium en treed op voor mijn publiek, dat interesseert me."

"Als een artiest zich alleen maar bezighoudt met wat het publiek wil, dan verdwijnt de focus", vindt Lorine Zineb Noka Talhaoui, zoals de zangeres voluit heet. "Ik deed mijn best om niet na te denken over het feit dat ik meedeed aan een competitie."

Nederland wist ook dit jaar niet door te dringen tot de finale van het songfestival. Volgens Loreen komt het door het type liedjes waar Nederland ieder jaar mee aankomt. "Mijn advies voor volgend jaar zou zijn: neem een artiest die helemaal voor haar vak gaat en die ook een duistere kant heeft en passie."

Loreen vindt Joan Franka, die Nederland dit jaar vertegenwoordigde met het nummer You and Me, een goede zangeres. "Ik zou haar als zangeres wel uitzoeken voor het festival, maar laat haar een van haar donkere nummers zingen."