'Korten op hulpbudget helpt Europa niet'

Korten op ontwikkelingshulp helpt Europa niet uit de economische crisis. Dat zei de directeur Europa van ONE, Adrian Lovett, in een interview met het ANP. Maandag presenteerde de ontwikkelingsorganisatie opgericht door U2-zanger Bono een rapport over de financiële hulp die de landen in de Europese Unie ontwikkelingslanden geven.

Vorig jaar werd volgens One voor het eerst in meer dan 10 jaar wereldwijd minder geld uitgegeven aan ontwikkelingshulp. In 2005 werden afspraken gemaakt, die in 2010 afliepen. Daarna stelden grote donoren als Canada, Japan en de Verenigde Staten geen harde doelen meer.

De hulpbudgetten zijn klein vergeleken met wat Europese landen uitgeven aan bijvoorbeeld crisismaatregelen. "Ontwikkelingshulp is betaalbaar, ook voor Europa. Banken redden kost veel meer dan het helpen van ontwikkelingslanden. Maar Europese leiders moeten de politieke wil tonen", aldus Lovett.

In de Europese Unie gelden nog steeds concrete afspraken. In 2015 moet 0,7 procent van het bruto binnenlands product naar ontwikkelingshulp gaan. Maar dat gaan veel landen niet halen. Onder meer Griekenland en Spanje, beide zwaar getroffen door de crisis, schroefden tussen 2010 en 2011 hun budgetten fors terug. Ze gaven respectievelijk 39,3 en 29,2 procent minder uit, blijkt uit het rapport.

Nederland was in 2011 de enige van de EU-landen die het percentage wel haalde. Of dat zo blijft, is nog maar de vraag. Net als in andere landen staat ook in ons land ontwikkelingshulp ter discussie. De VVD wil er al jaren minder aan uitgeven en pleitte half juni voor een korting van 3 miljard euro. Daarmee zou jaarlijks 1,4 miljard euro naar ontwikkelingshulp gaan in plaats van 4 miljard euro.