Kans op terroristische aanslag blijft beperkt

De kans op een terroristische aanslag in Nederland is gering. Een terreurdaad is niet uit te sluiten, maar het zogeheten dreigingsniveau blijft 'beperkt', staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De dreiging blijft voornamelijk jihadistisch van aard, maar er zijn geen aanwijzingen dat aanhangers van die extreme politieke ideologie voorbereidingen treffen voor aanslagen tegen Nederland. Jihadisten in Nederland zijn volgens Opstelten meer gefocust op deelname aan de strijd in strijdgebieden als Afghanistan en Jemen dan op het voeren van een gewelddadige heilige oorlog tegen Nederland om de islam te verspreiden.

Het blijft volgens de bewindsman zorgwekkend dat het aantal jihadisten dat uitreist naar een strijdgebied de afgelopen jaren is gegroeid. Ook baart het Opstelten zorgen dat sommigen daarvan hun doel weten te bereiken en dat enkelen daar zelfs belangrijke posities weten in te nemen.

Verder staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat niet uit te sluiten valt dat mensen 'doorradicaliseren' en tot geweld in Nederland overgaan. De grenzen tussen jihadistische en radicaalislamitische groepen blijken soms bovendien poreus door onderlinge contacten. Vanuit andere ideologische hoeken zijn geen aanwijzingen voor een terroristische dreiging.

Eerder deze maand stak in België nog een ingereisde jihadist nog twee agenten neer. Ook Frankrijk werd dit jaar opgeschrikt door een jihadistische aanslag, toen de Frans-Algerijnse Mohamed Merah op een joodse school in Toulouse drie leerlingen en een rabbijn had doodgeschoten. Eerder had hij in de omgeving van Toulouse al drie Franse militairen doodgeschoten.