Limburg krijgt coalitie zonder omstreden VVD'er

De omstreden Roermondse wethouder Jos van Rey (VVD) wordt geen gedeputeerde in de provincie Limburg. De drie coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA bereikten daar vrijdag een akkoord over. De coalitie is nu definitief rond, zo laat formateur Martijn van Helvert (CDA) weten.

De partijen waren het vorige week al grotendeels eens met elkaar, maar de installatie van het provinciebestuur liep vertraging op toen het CDA liet weten niet blij te zijn met het VVD-smaldeel in de coalitie. De partij had Van Rey voorgedragen als gedeputeerde.

De 67-jarige Van Rey kwam vorig jaar in opspraak omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan zelfverrijking en belangenverstrengeling. Een commissie onder leiding van voormalig minister van Justitie Winnie Sorgdrager kon daar echter geen bewijs van vinden. Desondanks vond het CDA dat er te veel vragen zijn over zijn integriteit. De VVD ging met hem een te groot risico aan, vond de partij.

Na nieuwe onderhandelingen afgelopen week heeft de VVD de kandidatuur van Van Rey ingetrokken. Voor hem in de plaats is nu fractievoorzitter in de Provinciale Staten Erik Koppe voorgedragen. Het nieuwe provinciebestuur wordt volgende week vrijdag geïnstalleerd.

De vorige Limburgse coalitie van CDA, VVD en PVV kwam eind april ten val toen het CDA het vertrouwen opzegde in de PVV. De partijen kwamen hard met elkaar in aanvaring tijdens een spoeddebat over het bezoek van de Turkse president Abdullah Gül aan Limburg.