OM gaat dna verzamelen in zaak Vaatstra

Het Openbaar Ministerie wil een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek uitvoeren in het gebied waar Marianne Vaatstra in 1999 werd vermoord. Uit tips die binnenkwamen na een uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries blijkt dat het type aansteker dat in de tas van het slachtoffer werd gevonden destijds in die omgeving werd verkocht, meldt justitie.

De aansteker met een Playboy-symbool werd getoond in de uitzending van een maand geleden. Op de aansteker is dna gevonden dat ook op het lichaam van Vaatstra is aangetroffen. Omdat die aansteker ook in de buurt werd verkocht, vindt het OM het nu aannemelijker dat de dader uit de omgeving komt.

Een dna-verwantschapsonderzoek houdt in dat wordt nagegaan of er familieleden van de dader in de dna-databank zitten. Voordat dit kan worden gedaan, is toestemming nodig van het college van procureurs-generaal, de top van het OM. Als die toestemming er is, wil het OM nog dit jaar beginnen met het uitvoeren van het onderzoek.

Eerder is al bekeken of de dader familieleden in de dna-databank heeft, maar dat leverde niets op. Daarom wil justitie het dna nu vergelijken met dna van zo veel mogelijk mensen uit de regio.

Het zou de eerste keer zijn dat een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek wordt uitgevoerd. Mensen uit de regio hebben het recht deelname te weigeren. Peter R. de Vries zegt op Twitter ervan overtuigd te zijn dat de dader op deze manier wordt gevonden.

De komende weken peilen politie en OM hoe de bevolking over zo'n onderzoek denkt. In verschillende dorpen worden burgerforums georganiseerd om hierover te praten.

De 16-jarige Vaatstra werd in 1999 dood aangetroffen in een weiland in het Friese Veenklooster. Ze was verkracht, gewurgd en haar keel was doorgesneden. Het onderzoek naar haar dood is een van de omvangrijkste van de afgelopen decennia. Sinds 2007 onderzoekt een speciaal team haar dood met onder meer 3D-technieken. Daarmee werden onder meer een digitale tijdslijn en een driedimensionale scan van de plaats delict gemaakt.