Vijftig partijen geregistreerd bij Kiesraad

De Kiesraad heeft dinsdag nog eens vijftien partijnamen geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Daarmee komt het totaal op vijftig, die overigens lang niet allemaal zullen meedoen.

Het gaat om namen als Red het Noorden, Het Sociaal Contract, Democratische Partij Nederland, Kleptocraten, Nederlandbeter, Partij Anti Onrecht, Club van niet kiezers, Europese Federalistische Partij en Partij voor het Volk. Ook de nieuwe naam van de partij van Hero Brinkman en Trots op Nederland, Democratisch Politiek Keerpunt (DPK), staat op de lijst.

De partijen die nu zijn opgenomen in het register kunnen onder die naam deelnemen aan de verkiezingen. Mochten zich nog andere partijen melden, dan kunnen die alleen met een nummer op de kandidatenlijsten en het stembiljet komen te staan. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezing in 2010 had de Kiesraad 61 namen geregistreerd. Daarvan namen er uiteindelijk negentien deel aan de verkiezing.

De Kiesraad heeft het registratieverzoek van Occupy Politiek afgewezen. De raad acht het waarschijnlijk dat met deze aanduiding ten onrechte de indruk wordt gewekt dat deze politieke groepering is gelieerd aan de Occupybeweging, en dat zou misleidend zijn.