[Groep D] Uitslag Engeland - Oekraïne

Het tweede gastland van het EK is uitgeschakeld. Nadat Polen afgelopen zaterdag onderuit gingen tegen de Tsjechen, moest Oekraïne het vandaag ontgelden tegen Engeland. In een sprankelend en aanvallend duel verloren de Oekraïners met 1-0 door een doelpunt van Wayne Rooney.

Oekraïne begon aanvallender dan de Engelsen, maar speelde niet zuiver genoeg in de buurt van het Engelse doel om kansen te forceren. De Britse verdediging stond aanvankelijk dan ook als een huis en af en toe kregen ook zij een kans om naar voren op te rukken, maar de enthousiaste Oekraïners hielden ze van het doel van keeper Pyatov af.

Hierdoor werd de wedstrijd niet erg aantrekkelijk om naar te kijken, hoewel een Oekraïense goal in de lucht leek te hangen. In de 22e minuut joeg de Oekraïense back Gusev een afstandsschot hoog over en dit was voor de Engelsen een startsein om geconcentreerder aan te vallen.

Dit leverde enkele kansjes op, waarbij de grootste voor Rooney was. Geheel alleen voor de Oekraïense keeper kreeg Rooney de bal na een uitstekende pass op het hoofd, maar hij kopte de bal volledig naast. Het was een kans die hij normaal gesproken zonder twijfel binnen zou koppen, maar de 27-jarige spits van Manchester United kwam terug van een schorsing en had gebrek aan wedstrijdritme.

RooneyOekraïneRooney in duel met Garmash (Foto: Pro Shots)

De Engelsen hadden echter de geest gekregen en vielen meer en meer aan en van de Oekraïense aanvalsdrift was een tijdje geen sprake meer. Af en toe golfde het spel wat heen en weer en de wedstrijd leefde steeds meer op, waardoor het amusementsgehalte behoorlijk omhoog ging. Grote kansen bleven uit maar beide ploegen oogden fris en gretig, en met een 0-0 stand gingen de teams optimistisch gestemd de rust in.

De tweede helft begon ongeveer gelijk maar ditmaal was er wel meteen een doelpunt. Na een afgeslagen corner kreeg cornernemer Gerrard de bal terug en schopte hem terug het doelgebied in waar de bal maar liefst tweemaal van richting werd veranderd om uiteindelijk vlak voor het hoofd van Rooney voor een leeg doel te eindigen. De goaltjesdief twijfelde niet en kopte vastberaden binnen.

Met de 1-0 achterstand zag Oekraïne de kwartfinale wegglippen, en ze zetten meteen de aanval in om het aanstaande verlies om te buigen. Dat leverde ze wat corners op, maar gaf de Engelsen ook veel ruimte, wat de Three Lions echter niet ten volste konden benutten.

In de 61e minuut kreeg Oekraïne een enorme kans met Milevskiy. Net als Rooneys eerste kans was hij uit de verdediging geglipt en kreeg hij de bal op het hoofd alleen voor Joe Hart, maar hij kopte ternauwernood over.

GerrardOekraïneGerrard tacklet Kanoplyanka (Foto:Pro Shots)

Een minuut later kreeg Oekraïne opnieuw een enorme kans via Dévic, maar zijn schot werd onderschept door Hart. De bal vloog echter omhoog richting het Engelse doel en werd uiteindelijk door Terry op het laatste moment van de lijn gehaald. In de herhaling zou echter blijken dat de bal die lijn al gepasseerd had.

De Oekraïense aanvalsgolf duurde voort terwijl Andriy Shevchenko zich warmliep, maar ook de Engelsen kregen kansen. Bij een schot van Ashley Cole was Pyatov alert, en enkele minuten later verrichtte Hart een uitstekende redding op een poeier van Konoplyanka.

Ook in de slotfase van de tweede helft waren het de Oekraïners die naar voren speelden, al was het maar voor de eer. Veel te vaak werd daarbij echter louter de zojuist ingekomen Shevchenko lukraak gezocht, waardoor de aanval geen succes had. Zo ging de wedstrijd naar de Engelsen, waardoor zij groepswinnaar in Poule D zijn en de Oekraïners het toernooi vanaf de zijlijn moeten gaan volgen.