'Alertheid ambtenaren bij uitschrijving geboden'

Gemeenteambtenaren moeten er alerter op zijn wanneer Marokkaanse vrouwen en kinderen worden uitgeschreven uit het bevolkingsregister om vervolgens te worden 'gedumpt' in het land van herkomst. Dat zei minister voor Integratie Gerd Leers (CDA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

PvdA-Kamerlid Khadija Arib trok bij de bewindsman aan de bel naar aanleiding van berichten dat vrouwen en kinderen zonder hun medeweten uit het bevolkingsregister worden uitgeschreven. Vervolgens worden ze door hun man in Marokko achtergelaten. "Gedumpt en aan hun lot overgelaten", zei Arib.

Het Kamerlid maande Leers tot actie, omdat het probleem nog steeds niet krachtdadig zou worden aangepakt. De gemeente Amsterdam zou bijvoorbeeld weigeren om de uitschrijving ongedaan te maken.

De onvrijwillige achterlating is een trieste situatie die met kracht moet worden bestreden, zei Leers. Er ligt met name bij de gemeenten een taak om te checken waarom vrouwen en kinderen worden uitgeschreven. Dit staat omschreven in een circulaire, maar het is nodig om dit nogmaals onder de aandacht te brengen, zei de minister.

Gemeenteambtenaren moeten doorvragen als er alleen vrouwen en kinderen worden uitgeschreven, zei de minister. Als een vermoeden van dumping bestaat, kan de ambtenaar nasporing doen en uitzoeken waarom zij precies worden uitgeschreven. Ook wordt er gewerkt aan een protocol om met deze problematiek om te gaan, aldus Leers.