COA schrapt 250 arbeidsplaatsen op hoofdkantoor

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) schrapt het komende halfjaar 250 banen op het hoofdkantoor in Rijswijk, veertig procent van het totale aantal arbeidsplaatsen. De medewerkers zijn daarover dinsdag ingelicht op een personeelsbijeenkomst, laat het COA weten.

Het was al bekend dat er mensen weg moesten bij het COA, maar het aantal banen dat moest verdwijnen was nog niet duidelijk. De arbeidsplaatsen moeten weg omdat het COA moet bezuinigen van de overheid. Ook loopt het aantal asielzoekers terug. Voor de betreffende medewerkers is een sociaal plan.

Medewekers van asielzoekerscentra staan buiten de reorganisatie. De werkgelegenheid daar hangt af van het aantal asielzoekers in de opvang. Omdat dat aantal terugloopt, sloten sinds september al veertien grotere en kleinere asielzoekerscentra de deuren. De komende maanden gaan nog eens die centra dicht. Volgens het COA zijn meer sluitingen 'zeer waarschijnlijk'.

Het COA raakte vorig jaar in opspraak toen werknemers via de media de noodklok luidden. Een van de klachten uit de organisatie was dat signalen van de werkvloer genegeerd zouden worden, met trage besluitvorming als gevolg. De dalende instroom van asielzoekers leidde volgens hen niet tot tijdig ingrijpen in de omvang van de organisatie.

Ook zou directeur Nurten Albayrak een schrikbewind voeren. Albayarak werd op non-actief gesteld. Na publicatie van een onderzoeksrapport van de commissie-Scheltema in april bleek dat Albayrak niet in haar functie kon terugkeren. De raad van toezicht, onder leiding van VVD-senator Loek Hermans, kon eveneens vertrekken.