Persbureau GPD gooit handdoek in de ring

Het persbureau Geassocieerde Pers Diensten (GPD) houdt per 31 december op te bestaan. Vrijdagmiddag werd het personeel van het besluit van het bestuur van het persbureau op de hoogte gesteld. Dat bevestigt hoofdredacteur Jos Timmers vrijdag. Daardoor komen de 45 medewerkers in vaste dienst op straat te staan.

Directe aanleiding voor het opheffen van het persbureau, dat in 1936 werd opgericht, is het besluit van Wegener en Media Groep Limburg, allebei eigendom van Mecom, om uit het samenwerkingsverband van regionale dagbladen te stappen. De andere deelnemers kwamen daarop tot de conclusie dat het financieel onmogelijk is om de GPD in de huidige vorm voort te zetten.

Een eventuele doorstart wordt niet uitgesloten. Er wordt overlegd over alternatieven voor samenwerking, ook met Wegener en MGL. Het besluit van het GPD-bestuur moet nog worden goedgekeurd door de algemene ledenvergadering. Voor het personeel treedt een sociaal plan in werking, laat het persbureau weten.

GPD-voorzitter Tim Klein noemt het besluit 'moeilijk maar onvermijdelijk, gegeven de huidige omstandigheden'. Volgens hem is het verdwijnen van de GPD voor de regionale dagbladen 'een grote aderlating'.

De GPD verzorgt momenteel de niet-regionale berichtgeving voor vijftien regionale kranten in Nederland. Ook het Nederlands Dagblad, Het Parool en twee Belgische kranten zijn afnemers van hun artikelen.