Ouderenbond niet mee naar opvolger FNV

De ouderenbond ANBO heeft besloten niet mee te gaan naar De Nieuwe Vakbeweging, die de opvolger moet worden van de vakcentrale FNV. Dat maakte de bond vrijdag bekend.

De blauwdruk van de nieuwe bond, zoals eerder week gepresenteerd door kwartiermaker Jetta Klijnsma, voldoet niet aan de voorwaarden die ANBO had gesteld. Zo is in de plannen het machtsprobleem tussen grote en kleine bonden niet opgelost, meent de ouderenbond, die 180 duizend leden heeft.

ANBO pleitte voor een evenredig verdeelde stemverhouding, 'waardoor besluitvorming op inhoud ontstaat'. "ANBO vindt dat de ware vernieuwing van de vakbeweging ligt in krachtige belangenbehartiging", verklaart de bond. "Dat betekent voor ons dat de deskundigheid van de bonden beslissend is in de besluitvorming."

Bezwaarlijk voor de ouderen was ook de forse afdracht aan centrale fondsen en het feit dat de bond niet wil concurreren met andere FNV-bonden om de seniorenstem. "In het model van Klijnsma zouden alle FNV-bonden hun eigen dienstverlening voor senioren optuigen", constateert ANBO. "Wij vinden dat versplintering van belangenbehartiging."

Maandag werden de plannen voor de vernieuwing van de FNV gepresenteerd. Die was volgens de FNV-bonden nodig, na een heftig machtsconflict rond de totstandkoming van het pensioenakkoord.

Donderdag werd al bekend dat FNV Zelfstandigen Bouw niet meegaat met de vernieuwing. De Horecabond, de Nederlandse Vereniging voor Journalisten en FNV ZZP gaan wel mee. Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten besluiten volgende week over deelname. Op 21 juni moet dan duidelijk zijn wie meegaan, op 23 juni moet DNV officieel worden opgericht.

ANBO is sinds 2009 lid van de FNV, en blijft dat voorlopig ook. De ANBO staat open voor gesprekken met andere FNV-bonden die besluiten niet toe treden, geeft de bond aan. "Er is al eerder een mogelijkheid geschetst voor samenwerking: met autonome bonden, zonder zware top, waarin de deskundigheid van de bonden leidend is."


Ouderenbond niet mee naar opvolger FNV (Foto: Novum)