Londen ontvouwt plan voor data-opslag

De Britse autoriteiten hebben donderdag een verstrekkend plan ontvouwd om gedetailleerde gegevens op te slaan van bijna alle e-mails, telefoongesprekken of sms'jes die door burgers worden gevoerd of verzonden. Minister van binnenlandse zaken Theresa May zegt dat niemand hier bang voor hoeft te zijn, 'tenzij u misdadiger bent'.

Het gaat de autoriteiten volgens eigen zeggen niet om de inhoud van de berichten. Zij beloven dat zij de inhoud van e-mails niet zullen inzien of telefoongesprekken niet zullen afluisteren zonder rechterlijke toestemming. Maar door alle gegevens naast elkaar te leggen kunnen zij wel een zeer rijk beeld krijgen van het alledaagse leven van hun burgers.

In een opiniestuk in massakrant The Sun schrijft minister May dat de voorstellen 'zinnig en beperkt' zijn. "Ze zullen de politie en sommige andere instanties toegang tot gegevens over online-communicatie geven om misdaad aan te pakken, precies zoals ze nu al doen met mobiele telefoongesprekken en sms'jes", schrijft zij. "Tenzij u misdadiger bent, is er in deze wet niets om u zorgen over te maken."

Volgens het wetsvoorstel worden providers verplicht grote hoeveelheden informatie over hun klanten op te slaan. Ze moeten bijhouden waar e-mails, tweets, Skype-gesprekken en andere boodschappen vandaan zijn verzonden, aan wie ze gericht waren en hoe lang ze waren. Ook details van bestandsoverdrachten, telefoongesprekken, sms'jes en chats moeten worden opgeslagen. Providers moeten informatie verzamelen over IP-adressen, gebruikte elektronische apparaten en de namen, adressen en betaalgegevens van hun klanten. Ook van niet-digitale communicatie moeten gegevens worden opgeslagen, zoals geschreven adressen op enveloppen of de trackinggegevens van postpakketten. Al deze gegevens zouden een jaar bewaard moeten worden, of langer als ze onderwerp zijn van gerechtelijke procedures.

Het wetsvoorstel kan nog worden aangepast voordat het bij het parlement wordt ingediend. In een verklaring aan het parlement erkent minister May dat de voorstellen 'belangrijke vragen omtrent persoonlijke privacy oproepen'. In het artikel in The Sun drukt zij zich minder parlementair uit. Daar doet zij door critici geuite zorgen over aantasting van burgerlijke vrijheden af als 'belachelijke claims van complottheoretici'. "Zonder verandering van de wet beschermen wij alleen de vrijheid van criminelen, terroristen en pedofielen."