PvdD wil opheldering over doodschieten kangoeroe

De Partij voor de Dieren wil weten waarom donderdagochtend een kangoeroe die langs de A27 liep is doodgeschoten. "De laatste tijd wordt wel erg gemakkelijk naar een dodelijk schot gegrepen", zegt Kamerlid Esther Ouwehand.

De kangoeroe liep langs de A27 tussen Houten en knooppunt Lunetten. Een rijstrook werd afgesloten om het dier veilig te kunnen vangen, wat voor files zorgde. Toen meerdere pogingen de kangoeroe te verdoven mislukten, werd het dier voor de verkeersveiligheid afgeschoten. "Onlangs werd nog een koe neergeschoten omdat ze het verkeer in gevaar zou brengen", legt Ouwehand uit. "De vraag is of dat valt te rechtvaardigen. Omdat iedereen 120 of 130 kilometer per uur wil rijden moeten dieren die in de buurt komen maar worden afgeschoten."

Ouwehand ziet liever dat een gevaarlijke situatie met dieren langs de weg wordt opgelost door er verdovingsdeskundigen bij te halen. "En als dat niet volstaat, moet de weg desnoods even helemaal worden afgesloten."

Het Kamerlid stelde vorige maand al vragen aan staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) naar aanleiding van meerdere ontsnappingen van kangoeroes. Ze drong er toen op aan haast te maken met een lijst waarop dieren komen te staan die nog mogen worden gehouden.

"Nu kunnen mensen allerlei dieren houden zonder dat ze iets van de verzorging en de behoeften van zo'n dier weten. Ze weten niet waar ze aan beginnen en daar zijn de dieren de dupe van." Kangoeroes zijn volgens Ouwehand niet geschikt als huisdier.