VVD en PvdA wijzen verbod rituele slacht af

VVD en PvdA in de Eerste Kamer blijven bij hun bezwaren en zijn tegen een verbod op onverdoofd, ritueel slachten. Een meerderheid in de Senaat wijst een verbod af, want ook D66, CDA, ChristenUnie en SGP spraken zich er dinsdag tegen uit. GroenLinks gaf aan dat het huidige voorstel niet op de steun van de volledige fractie kan rekenen.

De Senaat besprak dinsdag het wetsvoorstel waarmee Marianne Thieme (PvdD) onverdoofd slachten wil verbieden en de afspraken waarmee staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) het dierenwelzijn bij deze slacht wil verbeteren. PVV, SP, 50Plus en PvdD steunen Thieme. De Onafhankelijke Senaatsfractie (bundeling van regionale partijen) sprak zich nog niet uit.

Voor PvdA en VVD, de twee grootste partijen in de Eerste Kamer, zijn de afspraken die Bleker maakte met religieuze organisaties een goed alternatief voor het door Thieme gewenste verbod. De PvdA beschouwt het convenant "een belangrijke vooruitgang waarvoor een breed draagvlak is". De VVD ziet het ook als een goede aanzet voor nog meer verbeteringen.