Van Haersma Buma blij met gevarieerde CDA-lijst

Volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma moet de kandidatenlijst van zijn partij niet worden gezien als een afrekening met het verleden. "We hebben juist naar de toekomst gekeken", zei hij dinsdag. Op de conceptkandidatenlijst keren 13 van de 21 huidige Kamerleden niet terug.

"We hebben gekozen voor een mix van vernieuwing en ervaring", zei Van Haersma Buma. Hij zei trots te zijn dat er kandidaten op de lijst staan 'die hun sporen in de samenleving hebben verdiend'. "Dit voelt als mijn team. Ik hoop Nederland hiermee te kunnen overtuigen."

Onder anderen de zittende Kamerleden Ad Koppejan, Henk Jan Ormel, Ger Koopmans en Pieter Omtzigt komen na 12 september niet meer terug in de Kamer. "Je bent altijd voor een bepaalde periode volksvertegenwoordiger", zei Van Haersma Buma dinsdag.

Het gaat nog om een advieslijst. De lokale afdelingen van het CDA hebben tot 25 juni de tijd om wijzigingsvoorstellen in te dienen. Een stemming binnen de afdelingen bepaalt hoe de definitieve lijst eruit ziet. De definitieve lijst wordt op 30 juni door het partijcongres bekrachtigd.


Van Haersma Buma blij met gevarieerde CDA-lijst (Foto: Novum)