Rutte: VVD kwam niet met forenzentaks

De VVD is tijdens de onderhandelingen in het Catshuis niet met de forenzentaks op de proppen gekomen als bezuinigingspost. Dat verklaarde demissionair premier Mark Rutte (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De premier werd aan de tand gevoeld door PvdA'er Attje Kuiken naar aanleiding van zijn uitspraken in het tv-programma Eva Jinek op Zondag, waarin hij verklaarde dat hij het 'reëel' acht dat het belasten van de reiskostenvergoeding in het VVD-verkiezingsprogramma wordt teruggedraaid.

Kuiken wees erop dat de maatregel zowel in het Catshuis- als in het begrotingsakkoord staat, waarmee de VVD heeft ingestemd. Wat is het woord van Rutte nu nog waard, nu hij afstand neemt van de maatregel, wilde zij weten. Rutte antwoordde dat het iedere partij vrij staat om in aanloop naar de verkiezingen met alternatieven komen, mits net zo veel wordt bezuinigd.

Bijna alle 'Kunduz-partijen' hebben inmiddels afstand genomen van de forenzentaks. Onduidelijkheid bestaat ook over welke partij de maatregel heeft ingebracht tijdens de onderhandelingen in het Catshuis. Hero Brinkman zei zeker te weten dat noch de PVV noch het CDA de geestelijk vader van de taks is.

Maar het is ook de VVD niet, zei Rutte. "De VVD zou met zo'n voorstel niet komen", zei hij. "Er blijven twee partijen over."