Dierenorganisaties laken convenant rituele slacht

Het convenant voor de rituele slacht is onacceptabel. Dat stelt de Coalitie Dierenwelzijnsorganisaties Nederland, die uit 23 organisaties zoals Milieudefensie en Wakker Dier bestaat. De Eerste Kamer debatteert dinsdag over de rituele slacht.

Het convenant werd vorige week ondertekend door staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA), het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, het Contactorgaan Moslims en Overheid en de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven.

Het convenant strookt volgens de organisaties niet met de Nederlandse wet, die stelt dat dieren bij de slacht elk vermijdbaar lijden moet worden bespaard. In het convenant staat dat een dier veertig seconden mag lijden voordat wordt ingegrepen. "Die veertig seconden zijn niet gebaseerd op enig aanvullend wetenschappelijk onderzoek."

Ook de beoordeling of sprake is van ernstig of onnodig lijden is volgens de organisaties nattevingerwerk. Degene die dat moet doen heeft namelijk geen apparatuur om na te gaan of er sprake is van bewustzijn of hersenactiviteit.

Vorige week liet fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme zich al kritisch uit over het convenant. Volgens haar levert het geen wezenlijke bijdrage aan het dierenwelzijn.

Zij zag een gelijkenis met een door de Tweede Kamer afgeschoten amendement van Henk Jan Ormel (CDA). Hij wilde met beperkingen een verbod voorkomen. Een van die beperkingen was dat een dier uiterlijk 45 seconden na de rituele halssnede buiten bewustzijn moet zijn. Vanwege de gelijkenis concludeert Thieme dat het convenant 'geen draagvlak' heeft.

Bleker kondigde het convenant in december tot ieders verrassing aan. Hij deed dat tijdens een debat in de Eerste Kamer over het verbieden van de rituele slacht. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde het voorstel van de Partij voor de Dieren, maar de Eerste Kamer vond dat de vrijheid van godsdienst zwaarder weegt. Door het plan van Bleker werd de verdere behandeling uitgesteld.