Gouden Windei weer naar Unilever

Unilever heeft voor het tweede jaar op rij het Gouden Windei gewonnen. De levensmiddelenfabrikant kreeg de prijs voor het meest misleidende eetbare product voor Becel Pro-activ. De margarine die volgens Unilever hart- en vaatziekten helpt voorkomen kreeg een derde van de negentienduizend stemmen. Het is de derde keer dat organisatie Foodwatch het Gouden Windei uitreikt aan voedingsproducten die niet zo gezond zijn als de fabrikant beweert.

De organisatie erkent dat zogenoemde plantensterolen in de relatief dure margarine het cholesterol verlagen, maar stelt dat nooit is aangetoond dat daarmee het risico op hart- en vaatziekten afneemt. Foodwatch is al langer kritisch op de margarine. De Duitse tak van de organisatie daagde Unilever voor de rechter omdat de plantensterolen zelfs schadelijk zouden zijn.

Vorig jaar gingen de meeste stemmen voor de Gouden Windei naar het Goede Start witbrood van Blue Band vanwege de bewering 'witbrood waar volkoren in zit'. Na een tik op de vingers van de Reclame Code Commissie wordt het nu 'vezelrijk wit' genoemd.

De tweede plaats ging dit jaar naar Zonnatura Oplosthee Avondmelange. De producent noemt de thee honderd procent natuurlijk en biologisch, maar dat is volgens Foodwatch niet het geval. De thee, die bijna een kwart van de stemmen haalde, zou voor meer dan negentig procent uit suikers bestaan. Derde werd Peijnenburg met de Complete Start Vezel, die kunstmatige vezels zou bevatten.