Deelnemers Kunduz-missie krijgen eigen stembus

Nederlandse militairen en politiemensen die tijdens de verkiezingen in september in Afghanistan zitten, kunnen hun stem uitbrengen op het kamp. Het ministerie van Defensie zorgt dat er in Kunduz stembussen staan, zegt een woordvoerder dinsdag.

Defensie komt daarmee tegemoet aan een uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer uit 2009. Een meerderheid ging toen akkoord met een motie van D66 over stembussen op militaire bases. Tot nu toe konden militairen op missie alleen stemmen per brief of door iemand in Nederland te machtigen.

De stembussen worden al iets voor 12 september, de datum van de verkiezingen, neergezet. Ook wie op dat moment de poort uit is, kan daardoor toch stemmen. Een gemachtigde telt aan het eind van de dag alle stemmen en stuurt de uitslag naar Nederland.

Militairen en politiemensen die op het kamp in Kunduz willen stemmen, moeten wel eerst een stemformulier bij hun thuisgemeente hebben aangevraagd voordat ze kunnen stemmen. Volgens de woordvoerder zijn er in september ongeveer 540 kiesgerechtigden in Afghanistan gelegerd.