VN: kinderen als menselijk schild gebruikt in SyriŽ

De Syrische regeringstroepen en -milities hebben kinderen gedood, verminkt, gemarteld, vastgezet, seksueel misbruikt en gebruikt als menselijk schild. Dat concluderen onderzoekers van de Verenigde Naties in een nieuw rapport.

Sinds maart 2011, het begin van de opstand tegen het bewind van de Syrische president Bashar Assad, zijn diverse malen meldingen binnengekomen bij de VN over ernstige wreedheden tegen kinderen.

Regeringsmilitairen kregen geregeld het bevel het vuur te openen op kinderen. Op 9 maart van dit jaar zag een getuige hoe tientallen kinderen tussen 8 en 13 jaar oud uit huizen werden geplukt en als menselijk schild werden gebruikt in bussen waarmee militairen werden vervoerd.

Voorts zijn er tientallen getuigenmeldingen over het martelen van kinderen. Kinderen werden geslagen, geblinddoekt, afgeranseld met elektriciteitskabels, kregen brandwonden toegediend met sigaretten en in een enkel geval werden zelfs schokken toegediend aan genitaliën.

De gruweldaden tegen kinderen in Syrië zijn door de VN opgenomen in een lijst met 52 namen van organisaties, legers of groeperingen die in gewapende conflicten kinderen tot slachtoffer maken.