Ad Koppejan niet op CDA-lijst

Ad Koppejan komt niet terug als CDA-Kamerlid. Hij staat niet op de lijst die het partijbestuur heeft samengesteld.

Koppejan stond enige tijd bekend als CDA-dissident. Hij verzette zich tegen de samenwerking met de PVV en de ontpoldering van de Hedwigepolder. Hij heeft eerder aangegeven verder te willen als Kamerlid.

Dat hij niet op de lijst staat, heeft volgens partijvoorzitter Ruth Peetoom niets met zijn verzet te maken. "Kom nou, zo werkt het niet", zei ze op Radio 1. Ze stelde dat Koppejan goed heeft gefunctioneerd, maar dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. "We moeten er een paar laten gaan."

Koppejan zelf meldt op Twitter dat er voor hem geen goede plek op de lijst in zat. Daarom heeft hij zich teruggetrokken. "Jammer, ik blijf strijdbaar!"

Henk Jan Ormel en Ger Koopmans staan ook niet op de lijst. Maandag werd al bekend dat Mona Keijzer op de tweede plaats staat. De 44-jarige Purmerendse wethouder viel positief op tijdens de lijsttrekkersverkiezing. Sybrand van Haersma Buma voert de lijst aan. Sander de Rouwe volgt op de derde plaats.

De andere CDA-dissident, Kathleen Ferrier, heeft eerder aangegeven niet terug te willen keren als Kamerlid. Wel vond ze dat Koppejan ergens in de top tien van de lijst moest komen te staan.

Bij de eerste vijftien kandidaten staan acht nieuwkomers. Van de huidige Kamerfractie keren negen kandidaten terug op de lijst. Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond haalt het CDA dertien zetels, wat zou beteken dat zes Kamerleden terugkeren.

Op de zesde plaats staat Michel Rog, de huidige voorzitter van CNV Onderwijs. De vice-president van de rechtbank van Amstedam Peter Oskam staat op de elfde plaats. Een opvallende naam op de 23e plek is Arjan Erkel, die in 2002 in Dagestan werkte voor de opvang van vluchtelingen uit Tsjetsjenië en werd gegijzeld. Hij werd in 2004 vrijgelaten.

De lijst met 56 namen heeft vier lijstduwers. Het gaat om jonge wethouders uit Leiden, Amersfoort, Tilburg en Rotterdam.

Het gaat nog om een advieslijst. De lokale afdelingen van het CDA hebben tot 25 juni de tijd om wijzigingsvoorstellen in te dienen. Een stemming binnen de afdelingen bepaalt hoe de definitieve lijst eruit ziet. De definitieve lijst wordt op 30 juni door het partijcongres bekrachtigd.


Ad Koppejan niet op CDA-lijst (Foto: Novum)