Bomaanslag in kerk in Nigeriaanse stad Jos

Bij een zelfmoordaanslag met een autobom bij een kerk in de onrustige Nigeriaanse stad Jos zijn zondagochtend zeker drie doden gevallen. Meer dan veertig mensen raakten gewond. Dat hebben ooggetuigen en mensenrechtenactivisten gezegd.

De dader reed met zijn met explosieven volgeladen voertuig het terrein van de kerk op en bracht de auto daar tot ontploffing. Twee mensen en de zelfmoordterrorist kwamen om het leven. Het dodental zal volgens een bron bij de politie vermoedelijk verder stijgen vanwege de ernstige verwondingen van sommige slachtoffers.

Jos ligt op de grens tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden en is vaker het doelwit van aanslagen. De afgelopen tien jaar zijn duizenden mensen in en om Jos om het leven gekomen. Het geweld heeft meestal zijn oorsprong in politieke en economische twisten tussen de vele etnische groepen die in de vruchtbare regio wonen.

Op het moment van de aanslag openden mannen in Biu, in de noordoostelijke staat Borno, het vuur tijdens een kerkdienst. Ten minste één man kwam om het leven en verschillende anderen raakte gewond.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist, maar de radicaalislamitische sekte Boko Haram heeft in het verleden vaker dergelijke aanslagen gepleegd.