[Groep B] Uitslag Nederland - Denemarken

Nederland heeft zijn eerste wedstrijd op het Europees Kampioenschap verloren. Tegen de Denen bleven veel kansen onbenut, terwijl Denemarken eenmaal scherp genoeg was: 0-1. Nu de op het eerste gezicht makkelijkste tegenstander niet verslagen is kan het wel eens moeilijk worden om de poulefase te overleven.

Al vroeg in de wedstrijd moest Stekelenburg ingrijpen bij een kopbal na een vrije trap van de Denen, maar het eerste echte wapenfeit van de wedstrijd was voor Nederland. In de derde minuut kreeg Jetro Willems een kans om van net buiten de zestien te schieten, maar zijn poging ging huizenhoog over het Deense doel. Nederland behield zijn balbezit en kon rustig rondspelen. Bij pogingen naar voren werd vooral Robben gezocht.

Zo verliepen de eerste tien minuten vrij rustig. Na te laat ingrijpen van Vlaar mocht Eriksen op 25 meter van het doel van Stekelenburg het nog proberen, maar zijn poging stuitte tegen de muur. Aan de andere kant van het veld schoot Afellay hoog over.

AfellayAfellay baalt (Foto: Pro Shots)

Oranje behield het veldoverwicht, maar ging slordiger spelen naarmate het doel van Stephan Andersen werd genaderd. Men kwam wel eens tot wat schoten, maar geen enkele daarvan was echt gevaarlijk en ook grote kansen bleven uit.

In de achttiende minuut kwam die grote kans uiteindelijk wel. Robben werd vrijgespeeld door Van Persie en ging van rechts alleen op Andersen af, maar hij besloot de bal af te leggen in plaats van zelf te schieten. Zijn pass was echter niet scherp en uiteindelijk belandde de bal via de voet van een Deense verdediger veilig bij de Deense doelman.

Het Nederlands elftal zag er in de eerste 25 minuten goed uit en vooral op het middenveld werd er prima gecombineerd. De goal viel echter in het doel van Stekelenburg. Vanuit het niets maakte Poulsen een rush naar voren, waar hij stuitte op Van der Wiel. De bal kwam terecht bij Krohn-Dehli, die na een vlugge spurt het strafschopgebied in de bal tussen de benen van Stekelenburg wist te prikken. Geheel tegen de verhoudingen in stond het zo 0-1.

Na de goal probeerden de Denen wat meer naar voren te voetballen, maar dat lukte slechts sporadisch. De aanvallende stijl die Nederland voor het Deense doelpunt had laten zien, was echter wel weg. De arbitrage hielp Nederland ook niet echt en menig handsbal aan de kant van Denemarken bleef door de Sloveense scheidsrechter onopgemerkt.

Bij slecht Deens verdedigen kwam Robben nog wel gevaarlijk dichtbij een doelpunt, maar zijn puike schot belandde op de paal. Nederland kwam weer wat terug in de wedstrijd en na een goede individuele actie schoot Afellay maar net over.

In de 43e minuut kreeg Van Persie een enorme kans om zijn positie als spits te bewijzen, maar zijn aanname was slecht en alleen voor Andersen wist hij de bal tegen de keeper op te schieten, waardoor Nederland met een achterstand de rust in ging.

Na rust begon Nederland de druk weer op te voeren. Sneijder gaf een uitstekende dieptepass op Van Persie, maar die kon het niveau dat hij in de eerste fase van de eerste helft tentoon had gespreid niet meer evenaren en gleed uit over de bal. Even later kon hij bij een andere pass van Sneijder slechts een voet tegen de bal krijgen, waardoor zijn poging geen gevaar vormde voor Andersen.

Het grootste gevaar vormde een schot van afstand van Van Bommel, maar ook op zijn uitstekende schot stond Andersen goed te keepen en hij wist er een corner van te maken. Even later schoot een goed spelende Afellay een lage bal rakelings langs de paal.

Oranje bleef aanvallen, maar de verdediging stond af en toe te gapen waardoor Denemarken bij tijd en wijle gevaarlijk dichtbij Stekelenburg kon komen. Bij één zo'n aanval was Afellay alert en hij joeg de bal de tribune in.

De kansenregen werd wat minder, maar de aanvallende druk bleef van Nederland. De grootste kans kwam voor Robben, die na een schitterende voorzet van Sneijder het hoofd van de Bedummer vond, maar ook zijn inzet ging naast. Met nog dertig minuten op de klok begon de tijd langzamerhand te dringen voor Oranje.

RobbenRobben in duel met Poulsen (Foto: Pro Shots)

Van der Vaart en Huntelaar kwamen er na lang wachten uiteindelijk in voor respectievelijk De Jong en Afellay, waardoor Van Persie de linkervleugelpositie innam. De wedstrijd was inmiddels wat ingezakt en beide ploegen wisten nauwelijks kansen te creeëren. Het dichtstbij waren de Denen, maar hun schot werd gekeerd door Stekelenburg.

Nadat de Ajacieden Schöne en Eriksen elkaar afgewisseld hadden, kreeg Huntelaar de kans om zijn spitsenpositie waar te maken na opnieuw een geweldige pass van Sneijder. De uitstekend keepende Andersen kon ook deze inzet pareren. Even later was Rommedahl aan de andere kant gevaarlijk na slecht communiceren tussen Willems en Stekelenburg.

Van der Vaart en Huntelaar konden ook het verschil niet maken en de Denen kregen meer ruimte, terwijl Nederland nog maar heel weinig kon creëren. In de slotfase was er nog wel hands van een Deen in de eigen zestien, maar ook dit keer werd het niet gezien door de Sloveense arbiter. Een kopbal van Van Persie was het laatste wapenfeit van de wedstrijd, die Nederland eigenlijk had moeten winnen.