Werknemers NedCar leggen werk weer neer

De medewerkers van NedCar in Born hebben hun werk vrijdagochtend opnieuw neergelegd. Na een gesprek tussen FNV Bondgenoten en het personeel van NedCar onderbraken de medewerkers hun werk voor vier uur, zegt vakbondsbestuurder van Henk van Rees.

Mitsubishi, de eigenaar van de fabriek, heeft na de werkonderbreking van vorige week donderdag niet gereageerd op de eisen van de werknemers. De werknemers eisen een gesprek over een nieuw sociaal plan. Het huidige plan loopt tot het einde van dit jaar en omdat de fabriek dichtgaat als er voor die tijd geen koper wordt gevonden, willen de vakbonden dat er een nieuw plan komt voor de vijftienhonderd werknemers.

Volgens Van Rees verliezen de werknemers hun geduld met Mitsubishi. "De irritatie loopt op en het onbegrip ook." Van Rees benadrukt dat de actievoerders een lange adem hebben. "We hopen dat we snel om tafel kunnen. Anders gaan we door met acties. Elke actie zal steviger zijn dan de actie ervoor", waarschuwt de vakbondsman.

Topman van Mitsubishi Osamu Masuko beloofde minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) in februari tijdens een werkbezoek in Japan dat aan een sociaal plan gewerkt gaat worden. Daar is tot nu toe niets van terechtgekomen. De minister heeft Van Rees vorige week toegezegd dat hij opnieuw contact opneemt met Mitsubishi om te vragen hoe het met die belofte staat.


Werknemers Nedcar leggen werk weer neer (Foto: Novum)