Tuchtrechter zet tien advocaten uit vak

Tien advocaten hebben vorig jaar van de tuchtrechter te horen gekregen dat ze hun vak niet meer mogen uitoefenen. Dat zijn er vier meer dan in 2010. Dat staat in het Jaarverslag Tuchtrecht dat de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) vrijdag bekendmaakte.

Zo werd onder meer een advocaat in vreemdelingenzaken zijn vak ontzegd, nadat was gebleken dat hij cliënten geld op zijn privérekening liet storten zonder ook maar iets voor ze te doen. Ook een advocaat die onjuiste informatie verstrekte over klagers aan de pers, politici en beleggers, werd van het tableau geschrapt.

Het aantal schorsingen nam ook flink toe. Vorig jaar werden 51 raadslieden geschorst. In 2010 waren dat er nog 41. Het aantal klachten dat in totaal binnenkwam lag met twaalfhonderd iets lager dan het jaar ervoor. Toen werd 51 keer meer geklaagd. Net als voorgaande jaren werd ongeveer een derde van de klachten gegrond verklaard door de tuchtrechter.

De NOvA zegt vooral tevreden te zijn met de wijze waarop de lokale dekens van de orde hun toezichthoudende taak vorig jaar hebben uitgevoerd. Uit eigen beweging werd onderzoek ingesteld naar advocaten van wie gedacht werd dat zij zich niet aan de regels hielden. In 66 gevallen had dit effect en werden zij door de tuchtrechter op de vingers getikt.