'Kamp wil veel simpeler ontslagprocedure'

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) wil ontslagprocedures sterk versimpelen. "Door de maatregelen worden de vaste contracten minder vast gemaakt en de flexibele contracten minder flexibel", schrijft hij in een notitie over het ontslagrecht die de ministerraad vrijdag mogelijk bespreekt. Dat meldt de Volkskrant.

Werkgevers moeten werknemers in de nieuwe regeling schriftelijk informeren over het voorgenomen ontslag en dat onderbouwen. Een werknemer kan dan bezwaar maken. Als de werkgever het ontslag doorzet, kan de werknemer het ontslag voorleggen aan een rechter, die bij onredelijkheid van het ontslag een schadevergoeding kan toekennen.

Nu kunnen mensen met een vast contract alleen via de kantonrechter of het UWV worden ontslagen. Mensen met een tijdelijk contract kunnen per direct de laan uit worden gestuurd. Wel benadrukt Kamp in zijn notitie dat de werkgever het ontslag op soortgelijke wijze als in het huidige systeem moet motiveren.

Het principe 'last in, first out' moet bij collectief ontslag blijven bestaan. Ook het ontslagverbod van zieke werknemers blijft staan. In het plan zou ook staan dat de rechter een 'gouden handdruk' kan toekennen, anders dan in het Kunduz-akkoord werd afgesproken. De opzegtermijn wordt voor alle werknemers twee maanden.

De plannen, die een woordvoerder van het ministerie van Kamp vrijdag niet wilde bevestigen, zijn een uitwerking van de afspraken uit het Kunduz-akoord over het ontslagrecht en de WW. Kamp zou het voorstel voor de zomer willen bespreken in de Tweede Kamer en in het najaar met een wetsvoorstel komen. Het plan, dat op termijn een miljard euro zou besparen, zou dan in 2014 in kunnen gaan. Een punt waar dan nog aan gewerkt moet worden is volgens hem de fraudegevoeligheid bij grote bedrijven.