Bouwfonds ziet geen lucht meer in woningmarkt

De verkoopprijzen van woningen in stedelijke regio's in Frankrijk, Duitsland en Nederland ontlopen elkaar niet veel. Dat blijkt uit woensdag gepresenteerd onderzoek van projectontwikkelaar Bouwfonds. Volgens Bouwfonds-directeur Walter de Boer betekent dit dat van een luchtbel op de Nederlandse woningmarkt geen sprake is.

Eengezinswoningen in de regio Utrecht kosten gemiddeld 320 duizend euro, ongeveer evenveel als in de regio's Düsseldorf en Keulen. De prijzen in Nijmegen liggen met 256 duizend euro rond het niveau van die in het Franse Montpellier of Münster in Duitsland.

Dat de huizenprijzen in Nederland in tegenstelling tot de Franse en Duitse dalen, moet volgens Bouwfonds, een dochter van de Rabobank, dan ook niet als een correctie worden gezien. "De prijsdaling wordt veroorzaakt door de crisis op de hypotheekmarkt," denkt ook directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw Taco van Hoek.

Doordat Nederlandse banken de leencriteria afgelopen jaar flink hebben aangescherpt, worden er veel minder hypotheken verstrekt. Nederlanders zijn daarvoor extra kwetsbaar omdat ze relatief weinig eigen geld in een woning stoppen en een zo hoog mogelijke lening willen vanwege de hypotheekrenteaftrek.

Als gevolg van de strengere criteria is de vraag naar woningen gedaald, en daarmee ook de prijs. "Bovendien is de hypotheekrente het afgelopen jaar in Nederland gestegen, terwijl die in andere landen juist is gedaald", constateert Bouwfonds-directeur De Boer. "Ook daardoor kunnen mensen in Nederland minder geld lenen."