GroenLinks kiest voor uitgeklede forenzentaks

Als het aan GroenLinks ligt gaat de omstreden forenzentaks alleen maar gelden voor woon-werkverkeer per auto. Mensen die met het openbaar vervoer naar kantoor reizen worden zo ontzien. Dat staat in het verkiezingsprogramma van GroenLinks, dat woensdag werd gepresenteerd.

In het Kunduz-akkoord dat GroenLinks sloot met VVD, CDA, D66 en GroenLinks staat dat de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer vanaf volgend jaar niet langer onbelast is. Forenzen kunnen er door deze maatregel per maand tot wel honderden euro's op achteruitgaan.

Het plan stuitte op veel verzet en de meeste partijen hebben hun handen er inmiddels vanaf getrokken. Waarschijnlijk wordt het voorstel pas na de verkiezingen behandeld.

In het verkiezingsprogramma getiteld Groene Kansen voor Nederland staan duurzaamheid, gelijke kansen en diversiteit centraal. De partij zet in op 'het financieel en ecologisch in balans brengen van onze economie en het behouden en creëren van banen met gelijke kansen voor iedereen'. Veel van die punten stonden ook al in het verkiezingsprogramma uit 2010, dat Klaar voor de Toekomst heette.

GroenLinks wil, net als de SP, dat voor inkomens boven de 150 duizend euro een belastingtarief van zestig procent gaat gelden. Ook moet de belasting op vermogen worden verhoogd. De leeftijd waarop iemand recht heeft op het minimumloon wordt verlaagd van 23 naar 18.

De partij pleit voor het afschaffen van de wietpas en het terugdraaien van het kraakverbod. Ook moet de maximumsnelheid van 130 kilometer worden teruggeschroefd en komen er geen nieuwe wegen 'die het land nog meer versnipperen'. Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen om naast verouderde en vervuilende vrachtwagens ook andere voertuigen en bouwmachines te weren.