'6,5 miljoen LinkedIn-wachtwoorden op straat'

Door een hack van LinkedIn liggen mogelijk bijna 6,5 miljoen wachtwoorden van gebruikers van het zakelijke netwerk op straat. Dat meldt een Noorse ict-website woensdag. LinkedIn geeft op Twitter aan onderzoek te doen naar de melding. De Nederlandse woordvoerder van het bedrijf zegt dat aan een verklaring wordt gewerkt.

Twee dagen geleden is een pakket met miljoenen versleutelde wachtwoorden op een Russische hackerssite gezet, meldt de beveiligingsspecialist Per Thorsheim op de Noorse website. Er zijn volgens hem veel aanwijzingen dat deze wachtwoorden afkomstig zijn van Linkedin. De wachtwoorden zijn versleuteld, maar op een manier die makkelijk te kraken is.

Het gaat om SHA1 gehashte wachtwoorden zonder 'salt'. Met zogenaamde Rainbow Tables zijn deze eenvoudig te herleiden naar hun oorspronkelijke vorm.

Een medewerker van de Nederlandse beveiligingswebsite Fox-IT twittert dat hij toegang heeft tot de versleutelde wachtwoorden en zijn eigen wachtwoord heeft kunnen opzoeken.

Het is verstandig je LinkedIn wachtwoord zo snel mogelijk te veranderen. Gebruik je dit wachtwoord ook elders, dan verdient het de aanbeveling je wachtwoord ook daar aan te passen.


'6,5 miljoen Linkedin-wachtwoorden op straat' (Foto: Novum)