Aanwijzingen voor gokschandaal rond Jupiler League

Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) heeft aanwijzingen dat sprake is van een groot gokschandaal in het betaald voetbal in Nederland. Dat laat hij woensdag weten naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad. Recourt heeft meerdere tips gekregen over 'matchfixing' in Nederland. Het zou gaan om wedstrijden in de Jupiler League.

Minister van Sport Edith Schippers (VVD) kondigde dinsdag al een onderzoek aan naar omkoping in de Nederlandse sportwereld. Met het onderzoek wil Schippers 'meer duidelijkheid verkrijgen over de aard en omvang van 'matchfixing' en 'mogelijke oplossingsrichtingen'.

Recourt dringt aan op een justitieel onderzoek. "Anders heeft het weinig zin", zegt de oud-rechter. Of momenteel sprake is van omkoping in Nederland weet de PvdA'er niet. "Dat moet door onderzoek boven water komen, maar het heeft wel gespeeld." Zijn verzoek om een onderzoek kreeg steun van CDA, VVD, SP en PVV.

De Duitse justitie droeg onlangs een onderzoek in het Duitse voetbal over aan Nederland. Daarin zou een verband met Nederland ontdekt zijn.