SP wil verbod op tv-camera's op spoedeisende hulp

Televisiecamera's moeten verboden worden op ziekenhuisafdelingen voor acute zorg. Patiënten zijn daar namelijk niet in de gelegenheid om toestemming te geven. SP-Kamerlid Renske Leijten dient hier donderdag een voorstel over in tijdens een Kamerdebat over de opnames in het Vumc voor het tv-programma 24 uur: Tussen Leven en Dood.

In februari bleek dat patiënten geen toestemming hadden verleend voor de opnames. Het programma werd na één aflevering niet meer uitgezonden.

Het College bescherming persoonsgegevens liet vorige maand weten dat het filmen onwettelijk is. Volgens Leijten hoeft het VUmc daarom niet op te draaien voor een derde van de kosten, 188 duizend euro, die producent Eyeworks heeft gemaakt. "Er mag na deze beschamende affaire geen cent zorggeld meer worden verkwist."

Ook wat betreft de bestuurders van het VUmc vindt Leijten dat de zaak nog niet over is. "Bestuurders die het contact met de werkelijkheid zó zijn kwijtgeraakt dat ze hun patiënten misbruiken voor sensatie-tv moeten wegwezen."

Schippers veroordeelde het filmen van patiënten eerder ook al scherp in een Kamerbrief. Zij zei 'dat zorgverleners en zorginstellingen zich terughoudend dienen op te stellen wat betreft het meewerken aan media-activiteiten'.

Het camera-issue is een heet hangijzer voor de SP. In het conceptverkiezingsprogramma dat dinsdag werd gepresenteerd, wordt verwezen naar de opnames in het VUmc. Er wordt gezegd dat kiezers als het aan de SP ligt niet meer bang hoeven te zijn dat 'leed wordt verkocht aan een omroep'.