Nabestaanden oneens over Breivik

Overlevenden en familieleden van de 77 dodelijke slachtoffers van de terreuraanslagen in Oslo en op Utoya 22 juli vorig jaar zijn het oneens over Breiviks geestelijke gezondheid. Dat zeiden advocaten, die hen bijstaan tijdens het proces tegen de 33-jarige Noor, tegen het ANP.

"Sommige overlevenden en nabestaanden willen graag dat Breivik geestelijk gezond wordt verklaard. Anderen willen hem juist ontoerekeningsvatbaar verklaard zien", zei Siv Hallgren. Zij is een van de drie zogenoemde coördinerende hoofdbijstandsadvocaten voor de slachtoffers. Zij sturen in totaal 170 advocaten van nabestaanden en overlevenden aan. De rechters benoemden het trio om de zaak enigszins behapbaar te houden.

De meeste overlevenden, nabestaanden en hun pleitbezorgers denken dat Breivik nooit meer vrijkomt, ook als hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard.

Het proces tegen Anders Behring Breivik nadert het einde, met 22 juni als geplande laatste procesdag. Naar verwachting is het vonnis in het proces op 20 juli of 24 augustus klaar. De rechters prikten naast 20 juli een alternatieve datum, omdat ze er niet volledig zeker van zijn in juli het vonnis klaar te hebben.

Nabestaanden oneens over Breivik
Nabestaanden oneens over Breivik (Foto: ANP)