Failliet Libridis laat 8 miljoen schuld achter

De vorige maand failliet verklaard boekengroothandel Libridis laat voor acht miljoen euro aan onbetaalde rekeningen achter. Dat schat directeur van het Centraal Boekhuis, Hans Willem Cortenraad in, schrijft de Volkskrant woensdag.

Voor de kwakkelende boekenbranche is het faillissement van Libridis een nieuwe tegenslag, in een markt waar de omzetten toch al achterblijven, schrijft de krant. Ingewijden denken dat het grootste deel van de tegenvaller, ongeveer zes miljoen, moet worden gedragen door de drie grote uitgeefconglomeraten van de Benelux, WPG (van Bezige Bij en Querido), Lannoo (Meulenhoff en Unieboek/HetSpectrum) en VBK (Contact en Ambo).

Het kleinere Gottmer heeft een miljoen euro uitstaan, geeft de uitgever in Haarlem aan in de krant. In tegenstelling tot de drie grote uitgeverijen is de uitgever van Dikkie Dik-boeken hiertegen niet verzekerd. Ruim tweehonderd kleine zelfstandige uitgeverijen, eveneens onverzekerd, hebben een half miljoen euro uitstaan.

Libridis ging drie weken geleden failliet. Bij de groothandel werkten 225 mensen. De Vereniging van Zelfstandige Uitgevers (VZU) adviseerde een week voor het bankroet al geen boeken meer te leveren en voorraden terug te halen.