Zendgemachtigden dreigen Telegraaf over tv-gids

De Publieke Omroep, RTL Nederland en SBS Broadcasting hebben De Telegraaf gesommeerd te stoppen met de tv-gids die de krant sinds zaterdag uitbrengt. De zendgemachtigden verzoeken dinsdag in een brief dat De Telegraaf per direct stopt met het publiceren van programmagegevens.

De Telegraaf publiceert de gegevens zonder daarvoor te betalen en dat is volgens de zenders onrechtmatig. De Publieke Omroep, RTL en SBS laten weten in beraad te zijn over verdere juridische stappen. De drie verwachtten dinsdag voor 17.00 uur een antwoord van de Telegraaf.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde recent in met een voorstel om programmagegevens tegen een redelijke vergoeding voor iedereen vrij publiceerbaar te maken. De Telegraaf weigert deze vergoeding te betalen en verwijst naar een uitspraak van het Europees Hof, dat in een Britse zaak besliste dat de programmagegevens gratis moeten zijn.

De Telegraaf liet net voor 17.00 uur weten de brief te hebben beantwoord. "De drie partijen denken dat wij afspraken schenden, maar dat doen we niet", laat een woordvoerder weten. "Wij zijn ervan overtuigd dat de Europese uitspraak voldoende basis biedt om de gids uit te geven."

De krant is voornemens door te gaan met het publiceren van de programmagegevens. "Maar als er juridische stappen volgen, moeten we eerst kijken hoe dat uitpakt."


Zendgemachtigden dreigen Telegraaf over tv-gids (Foto: Novum)