Koningin Elizabeth dankt volk voor jubileumfeest

De Britse koningin Elizabeth heeft in een toespraak het volk bedankt voor het feest ter ere van haar jubileum. De vorstin hield voor het vierdaagse festijn, ter ere van haar diamanten jubileum, een rede. De toespraak was maandag opgenomen en werd dinsdag op televisie uitgezonden.

Elizabeth liet weten 'diep geroerd te zijn' dat zoveel mensen haar jubileum hebben gevierd. Ook dankte ze, tevens namens haar man prins Philip, de organisatie die het feest mogelijk heeft gemaakt.

De echtgenoot van de Britse koningin is maandag in het ziekenhuis opgenomen met een blaasontsteking, waardoor hij de laatste twee dagen van het evenement moest missen. Zondag voer Philip, die zaterdag 91 jaar wordt, nog met zijn vrouw en andere leden van het koningshuis mee in een optocht van ruim duizend vaartuigen.

Koningin Elizabeth, die zestig jaar geleden de troon besteeg, bracht zaterdag een bezoek aan de Epsom Derby, een van de grootste paardenraces van het jaar. De dag begon met een saluut van 41 kanonschoten in het centrum van Londen.

Maandag werd voor Buckingham Palace een groot concert gegeven. Sterren als Stevie Wonder, Elton John, Tom Jones, Paul McCartney, en Kylie Minogue gaven een optreden. Gary Barlow, bekend van de band Take That, schreef speciaal voor de Britse vorstin het nummer Sing. De singer-songwriter liet eerder weten hulp te hebben gehad van prins Charles bij het schrijven van het liedje.

De 86-jarige Elizabeth bezocht dinsdag ter afsluiting van de viering St Paul's Cathedral, waar ze werd geëerd met een dankmis. Vervolgens zwaaide ze vanaf een balkon van Buckingham Palace naar het toegestroomde publiek.