SP kiest voor vertrouwde gezichten

De SP gaat de komende verkiezingen met vertrouwde gezichten tegemoet. Vrijwel de gehele fractie staat in de top vijftien van de conceptkandidatenlijst, die dinsdag is gepubliceerd.

Van de huidige vijftienkoppige fractie heeft alleen financieel woordvoerder Ewout Irrgang aangekondigd het parlement te verlaten. De eerste nieuwkomer op de lijst is de econoom Arnold Merkies op plaats vijftien. Hij houdt zich als fractiemedewerker nu al bezig met financiële onderwerpen.

Andere nieuwkomer is hoogleraar duurzame landbouw Eric Smaling op plaats zestien. Hij zit nu voor de SP in de Eerste Kamer. Andere 'opvallende nieuwe gezichten' zijn de fractievoorzitter uit Rotterdam Leo de Kleijn, Ike Teuling die tot voor kort campagneleider bij Greenpeace was en Nicole van Gemert. Zij is nu directeur van de Bont voor Dieren.

Lijsttrekker is huidig fractieleider Emile Roemer. Op twee staat woordvoerder voor volksgezondheid Renske Leijten. De top vijf wordt gecomplementeerd door Ronald van Raak, Harry van Bommel en Jan de Wit. Het partijcongres van de SP stelt eind deze maand de definitieve kandidatenlijst vast.

De SP hoopt tijdens de verkiezingen een forse winst te boeken. In de meest recente peiling van Maurice de Hond kreeg de partij 29 zetels.