Rosenthal: druk op Syrië verder opvoeren

Nederland wil dat de druk op Syrië verder wordt opgevoerd. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) denkt daarbij aan het 'verbreden' van de sancties tegen het bewind van president Bashar Assad. "Alle landen moeten zich daar naar voegen", zei hij dinsdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Verder wordt eraan gewerkt dat ook Rusland, dat nog steeds wapens levert aan Syrië, zich aan het wapenembargo gaat houden. Dat leek recentelijk binnen handbereik, zei Rosenthal. "Daar moeten we onversaagd mee doorgaan." Het is daarom van belang dat Rusland niet 'op stang' wordt gejaagd door te praten over mogelijk militair ingrijpen.

Rosenthal noemde de toestand in Syrië 'buitengemeen zorgwekkend'. De strijd in het land zit dicht aan tegen een burgeroorlog, verklaarde hij. Het bloedbad in Houla vormt daarbij een voorlopig dieptepunt. Hij ziet echter geen andere mogelijkheden dan het blijven vasthouden aan het vredesplan van voormalig VN-chef Kofi Annan. "We hebben geen beter plan in de aanbieding."

Alle partijen spraken hun afschuw uit over de situatie in Syrië. Verschillende partijen wilden weten of er mogelijkheden zijn om de druk op Assad verder te verhogen. Ook drongen enkele partijen aan op een uitbreiding van de VN-waarnemersmissie. Nederland moet bereid zijn daaraan bij te dragen, zei Alexander Pechtold (D66).

Rosenthal verklaarde daar welwillend naar te kijken, mocht er een verzoek komen. Maar Nederland draagt al 'bovenevenredig' bij aan de missie. "We hoeven ons niet te schamen voor de hulp die we geven." Nederland draagt bij aan het analyse- en inlichtingenwerk van de missie, die uit driehonderd waarnemers bestaat.


Rosenthal: druk op Syrië verder opvoeren (Foto: Novum)