Camera's ingezet tegen Friese roofvogelvandalen

De Friese politie gaat volgend jaar scherper toezicht houden op roofvogelnesten bij Joure. Er worden weer camera's ingezet. Er zijn dit jaar zeker 21 roofvogels vergiftigd en veel nesten vernield, meldt een woordvoerder van de politie dinsdag.

De camera's worden in het broedseizoen neergezet bij een 'hotspot' in de buurt van Joure. "We hielden de roofvogels vier jaar gelden ook met camera's in de gaten, maar de jaren daarna hadden we hogere prioriteiten", licht de zegsman toe.

Nu er een duidelijke plek is waar de camera's hulp kunnen bieden acht de politie de tijd weer rijp voor scherper toezicht. Waar de hotspot is en hoeveel camera's de politie gaat gebruiken wil de woordvoerder niet kwijt.

Sinds begin 2011 zijn er in totaal 160 Friese roofvogels gedood of werden hun nesten vernield. "Dat doen mensen waarschijnlijk vanwege de weidevogel", zegt de woordvoerder. "Die willen ze in bescherming nemen tegen roofvogels."

De politie haalde vrijdag nog een dode buizerd uit een boom bij de Zwettepoel bij Joure. Het dier was aan haar einde gekomen door vergiftigd voedsel en lag al enkele weken dood op haar nest. Eerder werd een omgezaagde boom met nest aangetroffen en stalen mensen jonge buizerds uit een nest.