Tweede man Al-Qaida doelwit van droneaanval

De tweede man van Al-Qaida was het doelwit van de Amerikaanse droneaanval in Noordwest-Pakistan van maandag. Het is echter niet duidelijk of Abu Yahia al-Libi bij de aanval is omgekomen. Zegslieden in Washington betuigden zich echter 'optimistisch'.

Volgens Washington is bij de aanval van maandag een handjevol extremisten om het leven gekomen. De autoriteiten in Islamabad, die fel gekant zijn tegen de door de CIA geïnstigeerde droneaanvallen, zijn in twee dagen tijd minstens twaalf mensen bij raketaanvallen met onbemande vliegtuigjes gedood.

De CIA heeft in minder dan twee weken tijd zeker zes droneaanvallen gelanceerd op moslimextremisten in het aan Afghanistan grenzende Pakistaanse stammengebied. Al-Libi is een grote vis. Na de liquidatie van Al-Qaidaleider Osama bin Laden door Amerikaanse Navy SEAL's vorig jaar mei hebben de Amerikanen al meer dan tien leiders van het terreurnetwerk weten uit te schakelen.

De VS hebben een beloning van een miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die ertoe leidt dat ook Al-Libi wordt uitgeschakeld. Al-Libi was al eens opgepakt. Hij wist echter in 2005 uit de gevangenis op de basis Bagram in Afghanistan te ontsnappen.