David Cronenberg: Robert Pattinson is heel nuchter

David Cronenberg heeft op de set van zijn drama Cosmopolis weinig last gehad van de sterrenstatus van hoofdrolspeler Robert Pattinson. "Hij had zijn entourage thuisgelaten", vertelt de Canadese regisseur aan Novum Nieuws. "Hij staat met beide benen op de grond."

De 26-jarige Pattinson is vooral bekend van zijn rol in de zeer populaire vampierfilmreeks Twilight. Cronenberg wilde de Britse acteur niet alleen vanwege zijn beroemdheid in Cosmopolis. "Zijn personage zit in iedere scène van de film", vertelt hij. "En dan wil je iemand met charisma, die fascinerend is om naar te kijken."

Cosmopolis gaat over een jonge multimiljonair die zijn hele fortuin in een dag ziet verdampen. Het lijkt het personage van Pattinson niet te kunnen raken. "Zelfdestructie heeft altijd al bestaan, maar tegenwoordig zien we veel spectaculaire gevallen, waarin ook de omgeving wordt meegenomen in een economische val", aldus de regisseur.

Toch staat de hoofdpersoon in de film van de 69-jarige Cronenberg niet symbool voor de hoofdrolspelers van de huidige financiële malaise. "In Cosmpolis gaat het over een specifiek persoon, maar die laat wel zien waar zijn mentaliteit vandaan komt", zei de Canadees.

"Het personage is op financieel gebied briljant, maar op andere terreinen is hij ontzettend onwetend", aldus de regisseur. "Hij kan niet eens met zijn vrouw communiceren en staat niet meer in contact met het normale menselijke leven."

Cosmopolis maakte kans op de Gouden Palm. Cronenberg zag de hoofdprijs van het filmfestival in Cannes echter naar Michel Haneke en zijn film Amour gaan. Cosmopolis draait vanaf donderdag in de bioscopen.


David Cronenberg: Robert Pattinson is heel nuchter (Foto: Novum)