Breivik: moslims kwelden mij

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik is als kind en als puber gekweld door moslims. Dat heeft Breivik maandag gezegd tijdens zijn proces. Hij leek te suggereren dat de door hem genoemde aanvaringen hebben bijgedragen aan zijn huidige standpunten.

Breivik zei dat toen hij 7 jaar was de Turkse vader van een vriend zijn fiets vernielde. Toen hij 15 was kreeg hij een tik van een Pakistaanse metrobestuurder omdat Breivik probeerde mee te liften aan de buitenkant van het metrostel.

De aanwezigen in de rechtbank keken als bevroren toe hoe Breivik een waslijst aan grieven oplas. In 1995 werd een van zijn vrienden bedreigd door een Albanese Kosovaar toen hij op de tram stond te wachten, aldus Breivik. Ook had hij van horen zeggen dat het kleine zusje van een van zijn vrienden met een mes was verwond.

Breivik was niet op de hoogte van de details van dit laatste incident, maar was evenwel overtuigd dat moslims er voor verantwoordelijk waren. Toen de rechter hem vroeg of hij ook positieve ervaringen had met mensen die de islam aanhangen, zei hij dat 'loyaliteit een positief aspect is van moslims'.

Breivik verwees ook naar in Noorwegen gepleegde moorden met racistische motieven, zoals de dood van Arve Beheim Karlsen en Benjamin Hermansen, beiden Noren van buitenlandse komaf. "De politie in Noorwegen kreeg daarna vrij spel om rechts te ontmantelen", klaagde Breivik.

De uitspraken van Breivik maakten maandag deel uit van het betoog van zijn advocaten. Naast Breivik zelf kwamen ook psychiaters aan het woord.


Breivik: moslims kwelden mij (Foto: Novum)