Kabinet besluit vrijdag over EK-boycot

Het kabinet besluit vrijdag tijdens de ministerraad of er een afvaardiging namens de Nederlandse regering afreist naar de EK-wedstrijden in Oekraïne. Dat zegt een woordvoerder van minister van Sport Edith Schippers (VVD) maandag. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zegt dat de beslissing 'kort voor aanvang' van het EK wordt genomen. Het toernooi begint vrijdag.

Rond het bezoek van hoogwaardigheidsbekleders aan de wedstrijden in Oekraïne is discussie vanwege de situatie van ex-premier Joelia Timosjenko. Zij zit in de cel vanwege machtmisbruik en ze zou in de gevangenis mishandeld worden. Volgens veel landen is Timosjenko slachtoffer van een politiek proces.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) kondigde begin mei aan dat het kabinet van plan is het EK te boycotten als de situatie rond Timosjenko niet 'zichtbaar verbetert'. De Tweede Kamer staat achter dit beleid.

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, de Duitse president Joachim Gauck en bondskanselier Angela Merkel hebben eerder aangegeven het EK te mijden als Oekraïne niet spoedig werk maakt van een verbetering van de mensenrechten. Rosenthal heeft met Europese collega's besproken welke mogelijkheden er zijn om het land verder onder druk te zetten.