Duizenden bootjes op Theems eren Britse koningin

Met de grootste waterparade op de Theems in 350 jaar hebben duizenden Britten zondag het diamanten ambtsjubileum van hun koningin Elizabeth II gevierd. Honderdduizenden Londenaren trotseerden het koude, druilerige weer om de optocht van ruim duizend vaartuigen voorbij te zien trekken.

De koningin en haar man prins Philip schouwden de feestelijke vloot vanaf de rondvaartboot Spirit of Chartwell. De 86-jarige Elizabeth droeg een jurk en mantel in zilver en wit, versierd met goud, zilver, ivoor en Swarovski-kristal dat de rivier moest verbeelden.

Honderden mensen hadden zaterdag langs de rivieroever tentjes opgeslagen om bij de parade op de eerste rang te staan. Zondag zwol de nieuwsgierige menigte aan met honderdduizenden in regenkleding verpakte mensen. ''Het was mooi geweest als het zo zonnig was als afgelopen zondag, maar we zijn hierop voorbereid'', verzekerde de 57-jarige Christine Steele. ''We hebben lakens, paraplu's, vlaggen en dundoek. We hebben zelfs onze glimmende hoeden en pruiken met de Britse vlag mee, en de champagne staat koud.''

Het waterspektakel van zondag is een eerbetoon aan het Britse maritieme verleden. Het koningshuis reisde eeuwenlang vooral per schip door het koninkrijk, en het Britse wereldrijk steunde eerst en vooral op de Britse zeemacht. Elizabeths verre voorganger Charles II was de laatste vorst die een vergelijkbare waterparade ten deel viel. De beroemde dagboekschrijver Samuel Pepys versloeg die destijds als een verzameling van zoveel schepen dat hij 'geen water meer zag'.

Elizabeth II besteeg de Britse troon zestig jaar geleden. Ter gelegenheid van haar diamanten jubileum zijn tot en met maandag vier dagen lang festiviteiten georganiseerd. Zondag kunnen haar feestbeluste onderdanen nog terecht op duizenden straatpartijtjes in heel het land.