Friezen boos om verdwijnen studie Fries

De Fryske Nasjonale Partij (FNP) is boos dat de enige studie Fries, die aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt gedoceerd, dreigt te verdwijnen. De partij noemt het plan 'een messteek in de rug van elke Fries' en gaat actievoeren, laat partijvoorzitter Nynke Beetstra weten.

Volgens de FNP is het idee om Fries als volwaardige en zelfstandige studie te schrappen 'een schending van nationale afspraken en internationaal recht' en 'verdwijnt een belangrijke pijler van de Friese taal'. De partij bekijkt of ze de opheffing langs juridische weg kan tegenhouden.

In de komende weken kunnen staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) en het college van bestuur van de universiteit protestbrieven verwachten. Beetstra roept alle Friezen op brieven te sturen.

De Friese bacheloropleiding dreigt te verdwijnen door een tekort aan studenten. De studie kon tot nu toe altijd overeind blijven omdat ze werd beschermd door het ministerie, maar vanaf komend studiejaar wordt het onderdeel van een bredere opleiding waardoor het voortbestaan onzeker is.